Meta Platforms halen opgelucht adem

In 2012 kocht Facebook concurrent Instagram voor een destijds astronomisch bedrag van USD 1 miljard. Tien jaar later draagt Instagram op jaarbasis USD 42 miljard bij aan de omzet van het bedrijf dat inmiddels Meta Platforms heet, bijna 40% van het totaal. Een belegging in Meta Platforms is vertrouwen hebben in de creativiteit van CEO Mark Zuckerberg. Lukt het hem om miljarden gebruikers naar zijn nieuwe platform in de metaverse te trekken?

De cijfers van Meta over het eerste kwartaal van 2022 waren beter dan verwacht. De winst per aandeel steeg van USD 2.56 naar USD 2.72 en het aantal gebruikers van 1,95 naar 1,96 miljard. Na de dramatische terugval van de resultaten in het laatste kwartaal van 2021 daalde het aandeel Meta dit jaar al met bijna 50%. Na de cijfers gisteren haalden beleggers dan ook opgelucht adem en waren de eerste reacties positief.

Het business model van Meta is overzichtelijk. Maar liefst 97,5% van de inkomsten komt uit advertenties op de platformen Facebook, Instagram, Whatsapp en Messenger. De overige 2,5% komt van Reality Labs, het bedrijfsonderdeel dat producten ontwikkelt voor de metaverse. De zorg van beleggers is dat Reality Labs voorlopig heel veel meer kost dan het oplevert, terwijl de kernactiviteiten steeds meer concurrentie krijgen van TikTok en andere platformen. Stel je voor dat straks Netflix overstag gaat en toch advertenties gaat verkopen om de dalende winstgroei op te krikken.

Reality Labs kostte in het eerste kwartaal een kleine USD 3 miljard alleen al en komt bovenop de USD 10 miljard die in 2021 werd uitgegeven. Het personeelsbestand van Meta groeide in 2021 met 23% naar 71.970 medewerkers. Deze forse investering moet voorlopig worden terugverdiend met de inkomsten uit advertenties. Begin februari schrokken beleggers toen Meta CFO Sheryl Sandberg becijferde dat aanpassingen in de privacy-instellingen bij Apple het bedrijf naar schatting USD 10 miljard had gekost. De kwartaalcijfers van gisteren lijken aan te geven dat deze trend niet verder doorzet.

Horizon Worlds, zo heet de nieuwe, op virtual reality (VR) gebaseerde app van Meta. In de beleving van Mark Zuckerberg wordt dit binnen tien jaar de centrale plek in de metaverse. Vooralsnog zijn er bij lange na niet voldoende gebruikers die een VR headset van USD 300 aanschaffen. Een belegging in Meta is geloven dat het Zuckerberg, tien jaar na de acquisitie van Instagram, opnieuw gaat lukken om de wereld te verrassen. Hoeveel tijd hij daarvoor gaat krijgen zal ervan afhangen of hij de hoge winstgevendheid van zijn kernactiviteiten op peil weet te houden.

Geschreven door Jean-Paul van Oudheusden, eToro’s marktanalist Nederland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.