Inspelen op herstel

Ook de eerste weken van het jaar blijft het kwakkelen op de beurs. Enerzijds wordt er door beleggers reikhalzend uitgekeken naar de kwartaalresultaten van de beursgenoteerde ondernemingen en de in de toelichting gegeven vooruitzichten, zeker nu al een aantal bedrijven een winstwaarschuwing heeft gegeven.

Anderzijds blijft de Europese schuldenproblematiek de beurzen en het sentiment parten spelen. Waar Standard & Poor’s eerder dreigde de kredietwaardigheid van Frankrijk te verlagen, is dit dreigement nu omgezet in daden. Oostenrijk moet zich in datzelfde lot schikken. Spanje, Italië, Portugal en Cyprus moesten ieder qua beoordeling van de kredietwaardigheid twee stappen terug. En passant maakte S&P bekend dat zij vindt dat de diverse overheden zich te veel richten op het terugdringen van de schulden, waardoor in de eurozone de kans op een recessie toeneemt…

Aan de andere kant van de oceaan lijkt het juist stilaan beter te gaan. Niet alleen het meest recente werkgelegenheidscijfer was aanzienlijk beter dan verwacht, ook een groot aantal macro-economische cijfers komt al maanden boven de verwachting uit. De Amerikaanse weg naar herstel zal nog lang en hobbelig zijn, maar het is volgens mij onterecht om, zoals door menigeen wel wordt gedaan, de Verenigde Staten af te schrijven. Het is nog steeds de grootste economie ter wereld en zelfs twee keer groter dan China. Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking is daar bovenop hoger dan dat van de BRIC-landen bij elkaar opgeteld.

De beursgenoteerde Amerikaanse ondernemingen hebben net hun meest winstgevende jaar ooit afgesloten. De winst per aandeel van de 500 ondernemingen uit de S&P 500 steeg gemiddeld met 16 procent, terwijl de koersen min op meer flat bleven. Daarmee zijn Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen dus aanzienlijk goedkoper geworden en is er in mijn ogen veel ruimte voor stijging. Als men in Europa nu eindelijk eens ophoudt met jeremiëren over te hoge staatsschulden kunnen de Amerikaanse koersen vrijuit stijgen en, niet onbelangrijk, kunnen wij mee omhoog!

Voor wie wil inspelen op economisch herstel in de Verenigde Staten kan in een goed gespreide portefeuille General Electric (GE) interessant zijn. Het is één van de betere industriële conglomeraten van de Verenigde Staten. De onderneming opereert wereldwijd en is voornamelijk actief in de (industriële) technologie en financiële dienstverlening. De producten en diensten variëren van vliegtuigmotoren, krachtcentrales, waterzuivering, huishoudelijke apparatuur, medische apparatuur, producten met industriële toepassing en consumentenkrediet.

In 2000 bereikte de koers van het aandeel 60 dollar, de hoogste koers ooit. In 2007 kwam de koers na een nieuwe opleving nog tot ruim 40 dollar om vervolgens af te zakken naar een bodem van 6,66 dollar op 5 maart 2009. Sindsdien is de koers weer wat hersteld naar ongeveer 18,84 dollar nu (slotkoers 13 jan 2012).

De voornaamste zorg van beleggers afgelopen jaren was GE Capital, de financiële dienstverlening, maar deze divisie opereert nu weer juist boven verwachting. Dit jaar zal GE Capital weer dividend uitkeren aan het moederbedrijf. Om GE Capital te kunnen funden werd recent de overname van MetLife Bank aangekondigd, waarbij GE Capital 7,5 miljard dollar aan deposito’s overneemt. Als gevolg hiervan wordt GE minder afhankelijk van obligatieleningen en commercial paper. GE Capital beslaat nog maar 2 procent van de Amerikaanse obligatiemarkt tegenover 4 procent in 2008. GE is door deze transactie meer in staat de kredietverlening in het middensegment uit te breiden.

Begin december heeft GE wederom aangekondigd het dividend te verhogen. Het kwartaaldividend is een belangrijke reden het aandeel te kopen, aangezien de vrije kasstroom zal blijven toenemen en de verwachte payout eveneens. Mede als gevolg van het interessante dividendrendement is het aandeel sinds begin dit jaar weer opgenomen in de Dogs of the Dow. Wat kan een belegger op zoek naar wat stabiliteit in deze roerige tijden nog meer wensen?

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben GE mogelijk in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.