General Electric is weer een industrieel concern

Vrijdag 22 januari presenteerde General Electric haar vierde kwartaal- en jaarcijfers. Het bedrijf boekte over 2015 minder omzet en winst, maar klopte wel de analistenverwachtingen. Zoals veel Amerikaanse bedrijven met internationale activiteiten, had ook GE last van de sterke dollar. Bovendien was 2015 een jaar dat moeilijk te vergelijken is met 2014 vanwege de forse verkoop van onderdelen van GE Capital. Van de geplande verkoop van 200 miljard dollar aan assets is inmiddels voor 157 miljard dollar gerealiseerd.

De speerpunt-divisie van GE, Olie en Gas, had het moeilijk vanwege de gedaalde olieprijs. Dit zorgde voor een uit- en afstel van investeringen van oliemajors. Dat neemt niet weg dat GE hier de toekomst nog zonnig inziet. Als gevolg van de fusie tussen Halliburton en Baker Hughes moest eerstgenoemde onder druk van de mededingingsautoriteiten onderdelen verkopen om goedkeuring te verkrijgen. GE greep haar kans en ging tot aankoop ervan over. Zodra de olieprijs op wat langere termijn weer herstelt, zal waarschijnlijk blijken dat GE voor deze onderdelen een prima prijs heeft betaald.

De jaaromzet kwam in 2015 uit op 120,2 miljard dollar, een daling van slechts één procent ten opzichte van de aangepaste jaaromzet 2014. De operationele winst halveerde bijna tot 9,98 miljard dollar. Dat was hoofdzakelijk te wijten aan het wegvallen van de financiële activiteiten. De winst per aandeel over het vierde kwartaal kwam uit op 52 dollarcent, waar 49 cent werd verwacht.

Het orderboek bedroeg bij het sluiten van 2015 maar liefst 315 miljard dollar. Het groeide stevig dankzij de in november 2015 afgeronde overname van energieactiviteiten van het Franse Alstom. Delen van het overgenomen Alstom worden toegevoegd aan de divisies Oil & Gas, Renewable Energy en Energy Management. Volgens analisten zal de overname van Alstom in 2018 15 à 20 cent aan bedrijfsresultaat per aandeel toevoegen.

De industriële activiteiten van General Electric bedragen tegenwoordig 90 procent van de groepsomzet. Voor de uitverkoop bij GE Capital was de verhouding tussen de industriële en financiële activiteiten ongeveer 50-50. Binnen de industriële activiteiten is de divisie Aviation (voornamelijk vliegtuigmotoren) het grootste met een kwart van de industriële groepsomzet (en ongeveer 30 procent van de winst). Met GE Capital is GE het grootste leasebedrijf ter wereld van vliegtuigen, een belangrijke groeimarkt met mooie marges.

De divisie Power (turbines) is tweede met 20 procent en derde is Healthcare. Voorheen was Oil & Gas nummer 3 maar dit is vanwege de gedaalde olieprijs qua omzet (tijdelijk) wat kleiner. Relatief kleine divisies zijn Transportation (onder andere treinstellen), Energy Management, Renewable Energy (windturbines) en Lighting. De divisie Appliances (witgoed) werd verkocht aan het Chinese Haier, nadat de verkoop aan het Zweedse AB Electrolux niet doorging wegens een verbod van de mededingingsautoriteiten. Dit was overigens gunstig voor GE. Ze vangen nu bij benadering 2 miljard dollar meer voor hun divisie.

Voor 2016 herhaalde GE de doelstellingen. Autonoom zal de omzet met 2 tot 4 procent groeien en de winst per aandeel uitkomen op 1,45 à 1,55 dollar. Dit jaar zal er 26 miljard (!) dollar teruggegeven worden aan de aandeelhouders; 18 miljard door inkoop eigen aandelen en 8 miljard aan dividend. Dat komt neer op totaal bijna 10 procent van de huidige marktkapitalisatie.

In oktober 2015 nam de activistische aandeelhouder Nelson Peltz een belang van 2,5 miljard dollar in GE. Niet om het bestuur aan te sporen verder op te splitsen maar om het bestuur te belonen met hun strategie van focus op de industriële tak en verkoop van de financiële. Vooralsnog blijft hij dus rustig. Eerder dreef hij als activistisch aandeelhouder DuPont in de armen van Dow Chemical. Een industrieel concern kent op de beurs een hogere waardering dan een financieel concern. Wanneer GE goed blijft letten op de kosten, dan kan het aandeel eind 2017 volgens Peltz opklimmen naar een van 40 à 45 dollar.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel General Electric in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.