Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggen in cyberbeveiliging

Het is 2022 en steeds meer van onze interacties, persoonlijk en professioneel, vinden online plaats. Deze online leefwereld biedt veel gemak en snelheid, maar brengt zeker ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk aan malware, hacking en wachtwoorddiefstal, maar ook identiteitsfraude en oplichting. Door de verplaatsing naar een online leefwereld, is er steeds meer belangstelling voor cybersecuritybedrijven, een wereldwijde markt die in 2020 werd geschat op 143,5 miljard euro. De verwachting is dat deze markt de 369,3 miljard euro zal bereiken in 2028 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 12,5%. De jaarlijkse kosten van wereldwijde cybercriminaliteit worden geschat op 5,3 biljoen euro, niet verwonderlijk dus dat particulieren, bedrijven en overheden aanzienlijke investeringen doen in cybersecurity.

Volgens marktonderzoeksbureau Gartner stegen de wereldwijde uitgaven aan cybersecurity in 2021 met 13% tot 151,6 miljard dollar. Dat is een versnelling ten opzichte van de 8% groei in 2020. Voor zowel 2022 als 2023 voorspelt Gartner een groei van 11% in de uitgaven aan cybersecurity.[1] Het Europees Agentschap voor Cyber Security constateerde in 2021 een stijging van 150% in ransomware en verwacht dat die trend zich in 2022 zal voortzetten.[2] Doordat de spanningen tussen Rusland en Oekraïne blijven toenemen, zien veel onderzoekers daarnaast een mogelijke cyberoorlog tussen Rusland en het Westen ontstaan, [3] die zal leiden tot extra investeringen in de beveiliging van belangrijke digitale infrastructuren.

“Cyberaanvallen kosten bedrijven miljoenen dollars en nu bedreigingen steeds ingewikkelder en technologisch geavanceerder worden, is de vraag naar cybersecurityoplossingen extreem hoog,” aldus Ben Laidler, Global Markets Strategist bij sociaal investeringsnetwerk eToro. “Deze sector, evenals de beleggingsmogelijkheden, zullen naar verwachting blijven groeien.”

Het nieuwe werken verhoogt cyberdreigingen

In de afgelopen twee jaar hebben we een enorme verandering gezien in de manier waarop consumenten en bedrijven taken uitvoeren, een voorbeeld is de voortdurende verschuiving naar digitale en cloud-opslag. “De pandemie heeft de vraag naar computerbeveiligingsproducten, die werken op afstand ondersteunen, doen toenemen”, zegt Laidler. In verschillende periodes van de pandemie bevonden organisaties over de hele wereld zich in een overgangsfase, waarbij sommige bedrijven volledig terugkeerden naar kantoor terwijl anderen een meer hybride werkregeling creëerden.

Security-as-a-service

Vanwege de complexiteit van moderne digitale werkomgevingen en de dreiging van ransomware, kijken bedrijven steeds vaker naar de cloud voor security-as-a-service oplossingen (SECaaS). “SECaas-oplossingen worden vaak geleverd door een managed services provider (MSP) of managed security services provider (MSSP).[4] Het kan interessant zijn voor particuliere beleggers om MS(S)P-bedrijven te overwegen die SECaaS-oplossingen aanbieden, zoals Microsoft (MSFT),” legt Laidler uit. Microsoft maakte bekend dat haar inkomsten uit cybersecurity jaarlijks meer dan 10 miljard dollar bedragen en dat haar beveiligingsfranchise met meer dan 40% groeit.[5]” Andere interessante aandelen rondom cybersecurity zijn NortonLifeLock (NLOK), gespecialiseerd in informatiebeveiliging, Check Point Software Technologies (CHKP), een wereldwijd leverancier van geïntegreerde cybersecurity services voor bedrijven en overheidsinstellingen, of VMware (VMW), een softwarebedrijf dat applicaties ontwikkelt op het gebied van virtualisatie.”

Belangrijke cybersecurity tools: AI en ML 

Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) zijn belangrijke tools voor cybersecurity. Ze kunnen gedragspatronen en buitengewone activiteiten identificeren en miljoenen gebeurtenissen in een netwerk analyseren om de veiligheidsdreigingen te identificeren.[6] Volgens Forbes is de voorspellende kracht van AI essentieel om AI of ML gedreven cyberaanvallen tegen te gaan.[7]

“Dit is de reden waarom steeds meer bedrijven in deze oplossingen zullen investeren. Uit een onderzoek van het Capgemini Research Institute blijkt dat cybersecurityexperts over de hele wereld het steeds noodzakelijker vinden om beveiliging te versterken met AI. Bijna twee derde van de respondenten is ervan overtuigd dat het onmogelijk is om ernstige dreigingen te identificeren zonder AI.[8]  Particuliere beleggers die zich willen verdiepen in de cybersecurityindustrie moeten ook aandelen overwegen die vooraanstaand zijn in het gebruik van deze nieuwe tools, bijvoorbeeld Palo Alto Networks (PANW) en Fortinet (FTNT),” aldus Laidler.

[1] https://www.investors.com/news/technology/cybersecurity-stocks/

[2] 2022 Cybersecurity Trends: Ransomware, Security-as-a-Service, Zero Trust (shrm.org) https://bit.ly/3IcJI0I

[3] https://www.cnbc.com/2022/02/25/will-the-russia-ukraine-crisis-lead-to-a-global-cyber-war.html

[4] 2022 Cybersecurity Trends: Ransomware, Security-as-a-Service, Zero Trust (shrm.org) https://bit.ly/3IcJI0I

[5] https://www.investors.com/news/technology/cybersecurity-stocks/

[6] https://www.itpro.co.uk/security/cyber-security/362050/why-ai-and-machine-learning-are-vital-cybersecurity-tools-for-2022

[7] https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2021/12/17/the-five-biggest-cyber-security-trends-in-2022/?sh=2b3bc9be4fa3

[8]  https://www.capgemini.com/gb-en/research/reinventing-cybersecurity-with-artificial-intelligence/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *