Aandelensplitsing Apple is een kans

Veel beleggers zijn waarschijnlijk diepbedroefd, want de aandelenkoers van Apple is met bijna 80 procent gedaald. Maar dan is alles duidelijk: de aandelen van het technologiebedrijf werden alleen gesplitst. Er is dus niets veranderd aan de werkelijke waarde van het bedrijf. Met de prijsverlaging moeten nieuwe investeerdersgroepen op de hoogte worden gebracht van het aandeel. Dit heeft natuurlijk ook impact op de Dow Jones.

Ongelooflijke aandelensplitsing

Apple en Tesla hebben gisteren de eerder aangekondigde aandelensplitsing afgerond. Zo is de waarde van Apple-aandelen optisch goedkoper gemaakt, de werkelijke waarde van het bedrijf blijft ongewijzigd. Hoewel de splitsing geen indirecte impact heeft op de financiële situatie, zijn er wel directe effecten die de prijs bepalen. Uit empirisch onderzoek van het onderzoeksinstituut Strategas blijkt dat de aandelenkoers van een gesplitst aandeel in de eerste 60 dagen met gemiddeld 3,7 procent stijgt.

Aandeelhouders die vóór de splitsing in Apple hebben geïnvesteerd, ontvangen 3 extra voor elk effect. Ter vergelijking: iedereen die vóór de splitsing in Tesla heeft geïnvesteerd, ontvangt voor elk effect 4 extra aandelen. De aandeelhouders van de elektrische autofabrikant waren duidelijk blij met de splitsing. De koers steeg aan het einde van de handel met 12,56 procent tot $ 498,56.

Deze stap is bedoeld om nieuwe investeerders aan te trekken. Vooral kleine investeerders schrikken er vaak voor terug om per aandeel enkele honderden dollars op tafel te leggen. Uiteindelijk steeg de Apple-koers met 3,36 procent tot $ 130,02 bij de sluiting van gisteren op de New York Stock Exchange.

Nieuw koersdoel!

Na de aandelensplitsing werd een nieuwe analyse over de Apple-groep gepubliceerd. Hier paste DZ Bank de reële waarde van het papier van Apple aan en verhoogde het koersdoel van 118,75 naar 148 dollar. Bovendien werd de classificatie op “Kopen” gelaten. De verantwoordelijke analist Ingo Wermann somt de uitstekende perspectieven van de technologiegigant op. Hij zegt dat zijn beslissing zal worden ondersteund door de sterke balansen en hoge operationele cashflow.

Gevolgen voor Dow

De aandelensplitsing resulteerde in enkele wijzigingen in de toonaangevende Dow Jones-index. Doordat ook de weging van de technologiesector in de Dow is afgenomen, zijn reeds overeengekomen wijzigingen doorgevoerd. Het doel erachter: de Amerikaanse economie realistischer weergeven. Daarom werden Salesforce.com, Amgen en Honeywell opgenomen in de Dow, terwijl Pfizer, Exxon Mobil en Raytheon uit de beursindex vielen.

Laten we nu kort terugkomen op de reeds genoemde studie. Als u naar het verdere verloop van de komende 12 maanden kijkt, deed gemiddeld tweederde van de gesplitste aandelen het slechter dan de bredere markt. Slechts een derde van de 7.500 gesplitste aandelen presteerde in deze periode beter.

Toch blijven de vooruitzichten op lange termijn voor de Apple-groep er schitterend uitzien. Het bedrijf kan zijn organische groei gestaag blijven stimuleren, wat wordt bevestigd door de solide balansen. Daarnaast wordt de groep nu gezien als innovatiedriver. Als je echter de mening van sommige analisten volgt, moeten geïnteresseerde nieuwkomers niet met het eerste tij meezwemmen, maar eerst wachten op het verdere verloop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.