Favoriete aandelen in zware tijden

Het lijkt er op dat we in rap tempo op een economische ramp afstevenen zoals de depressie in de jaren 30 van de vorige eeuw. Welke aandelen presteerden toen het best en wat voor lessen kun je eruit trekken?

Grote kans op economische ramp

Het lijkt erop dat de wereld in een depressie terechtkomt. De kans op een economische ramp is fors toegenomen.
Een depressie kan gedefinieerd worden als een totale daling van de BBP van meer 10% tijdens vier achtereenvolgende kwartalen.

De Chinese exporten zijn in januari met 17,5% gedaald. De importen namen zelfs met 43% af. Het geeft aan dat China niet meer de groeimotor voor de wereldeconomie is.  De Japanse economie is in het derde kwartaal met 3,3% kwartaal-op-kwartaal gekrompen. Geannualiseerd is dat een min van 12,7%!, de sterkste krimp van de afgelopen 30 jaar.

Europa is al dieper in de problemen dan men had verwacht. De Duitse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar op jaarbasis met 8,4% gekrompen en vorige week meldde het CBS dat Nederland sinds april 2008 in een recessie verkeert.
Vorig jaar november meldde ik al dat op basis van weddenschappen, de kans op een depressie op 15% wordt geschat. Dat percentage op intrade is nu gestegen tot maar liefst 64%.

Welke aandelen zijn favoriet

Welke aandelen kun je in deze zware tijden het beste hebben? Nu de crisis steeds meer gaat lijken op de Grote Depressie van de jaren 30 van de vorige eeuw heeft Jason Zweig die periode onder de loep genomen.

Wat heeft toen de winnaars van de verliezers gescheiden? Sommige sectoren en aandelen hebben destijds beter gepresteerd dan het marktgemiddelde. Het slechte nieuws is echter dat zelfs de beste aandelen drie achtereenvolgende zware jaren voor hun kiezen kregen.

Figuur 1: Koersverloop S&P 500-index 1929-1933

SP 500-index in de periode 1929-1933
S&P 500-index in de periode 1929-1933

Klik op figuur voor grotere afbeelding !

De jaren na de krach leverden geen koerswinst op (zie figuur 1 ).

 

Alleen de piepkleine houtsector had een positief rendement in de jaren 1930-1932. De twee aandelen van die branche, Diamond Match and Mengel Co boekten in totaal een winst van 40%.

Om een grote sector te vinden moet je een jaar erbij nemen. In 1993 herstelde de markt eindelijk met een recordwinst van 54%. Zelfs toen boekten slechts 13 van de 120 sectoren een koerswinst ten opzichte van 1930. (Zie figuur 2 )

Figuur 2

ob-dd280_depres_ns_20090213173509
Bron: wsj.com

Een duidelijke winnaar is goedkope apparatuur. Daarnaast deden tabak, suiker, confectie en vetten en oliën het goed. De koerswinsten zijn beter dan op het eerste gezicht omdat deflatie in die periode de koopkracht met meer dan 6% stuwde. Het lijkt er dus op dat er goed geld mee te verdienen is met  “zondige aandelen”: zoetigheid, sigaretten en snacks.

Natuurlijk is die periode niet vergelijkbaar met de huidige situatie. Volgens Barrie Wigmore die “The Crash and Its Aftermath” schreef, zitten we in een toestand die nooit voorgekomen is.

Bedrijven en consumenten zullen de komende jaren hun schulden verder moeten afbouwen. Hij voorziet drie kansen. Bekende bedrijven met een relatief lage schuld zoals Amazon.com, Google, Nike en United Parcel Service zijn volgens hem aantrekkelijk. Zij moeten wel eerst terug naar niveaus van de vorige herfst.

Daarnaast acht hij aandelen van bedrijven aantrekkelijk die goedkope apparaten bieden. Vermijd fabrikanten van tabak die vaak hoge schulden met zich mee torsen en de kans op juridische claims groot zijn. Ook bierbrouwers en andere drankenproducenten met een hoge schuld moeten links gelaten worden. Ondernemingen zoals Costco Wholesale, die snacks en snoepgoed verkoopt, en PepsiCo acht hij wel kansrijk.

Ook zijn bedrijfsobligaties volgens hem favoriet. In de jaren 1930-1933 boden zij een rendement van 6,7%. Deze winst werd door de deflatie verdubbeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.