Dow Jones naar 36.000?

Veel van het financiële nieuws van deze maand draaide om het éénjarig bestaan van de paniek van 2008 – de val van Lehman Brothers, de overname van Merrill Lynch en het reddingsplan van de Amerikaanse regering van Wall Street.

Maar er is nog een verjaardag voor beleggers. Het is 10 jaar geleden dat dit weekend de bestseller “Dow 36,000: The New Strategy for Profiting From the Coming Rise in the Stock Market’ is uitgebracht. Dit boek was een symbool van de overmoed van de jaren negentig van de vorige eeuw.

Geheime code

De auteurs James K. Glassman en Kevin A. Hassett betoogden dat zij een geheime code achter de aandelenmarkt hadden ontdekt.

Zelfs in een periode van wilde “irrationele uitbundigheid’ zouden aandelen fors ondergewaardeerd zijn. Uit hun historische studie leiden ze af dat aandelen veel minder riskant waren dan werd aangenomen. Hieruit maakten ze op dat de Amerikaanse beursgraadmeter Dow Jones, die destijds op circa 10.300 punten stond, driemaal over de kop kon gaan.

Hoewel ook toen weinig experts deze visie deelden, ondersteunden zij wel de onderliggende aannames. Critici die voor een krach waarschuwden werden weggehoond en voor gek verklaard. Achteraf hebben zij natuurlijk gelijk gekregen. De Amerikaanse beursindex noteert ondanks de 50% opmars, nog steeds onder de stand van september 1999.

Lessen

Volgens Brett Arends van de Wall Street Journal kun je de volgende zeven lessen trekken uit deze vergeten verjaardag:

1) Vergeet het dividend niet. In de zeepbel van de negentiger jaren van de vorige eeuw letten beleggers alleen op koerswinst. Dat was een reden waarom ze aandelen kochten van bedrijven die geen of weinig dividend uitkeerden.

In werkelijkheid vormen dividenden de reddingsboei van beleggers. De Dow is met ongeveer 7% gedaald sinds het boek uitkwam. Maar als je met herbelegd dividend rekent, speelden beleggers over deze periode van tien jaar ongeveer quitte.

2) Pas op voor inflatie. Prijsverhogingen zijn in de afgelopen tien jaar bescheiden geweest, maar gedurende die periode heeft de dollar circa 23% van haar koopkracht verloren. Het negeren van inflatie is een vergissing die ook tegenwoordig velen maken omdat zij het geld vastzetten op een spaarrekening die weinig of niets oplevert. Wat telt is niet alleen uw nominale bedrag maar uw rendement gecorrigeerd voor inflatie.

3) Overschat het lange termijn rendement op aandelen niet. Geloof de adviseurs niet die vertellen dat u met aandelen op lange termijn 8% tot 10% rendement kunt maken. “Aandelen leveren 7% boven de inflatie op de lange termijn op” In werkelijkheid is het gemiddeld rendement op aandelen gecorrigeerd voor inflatie slechts 5%. Dat blijkt uit een wereldwijde studie van de gerenommeerde London Business School die een paar jaar geleden uitgevoerd werd. Dit kan in de loop der tijd een enorm verschil uitmaken. In de afgelopen tien jaar zal uw rendement hierdoor met een derde lager uitvallen. Daarnaast loopt u een groter risico om geld te verliezen dan men u doet voorkomen. Als uw hypotheeklening gebaseerd is op 8% rendement, dan is deze een valse veronderstelling.

4) Bewegelijkheid doet er toe. Bent u in maart uit de markt gestapt omdat u de druk niet meer aankon? Om u gerust te stellen hebben veel beleggers dat ook in 2002 gedaan toen de aandelenkoersen met meer dan 50% gekelderd waren.

5) Waardering is belangrijk. Het grootste probleem in 1999 was dat in de afgelopen 17 jaar de beurs in waarde vertienvoudigd was. De Dow Jones ging van 1.000 in 1982 naar 10.000 in 1999. Aandelen waren zwaar overgewaardeerd. Geen wonder dus dat ze achteraf een slechte belegging zijn geweest.

Dow Jones sep 1982 tot sep 2009
Dow Jones sep 1982 tot sep 2009

6. Haast u niet. Door de hype keren ook nu steeds meer particulieren terug op de beurs. Zij kunnen echter net als tien jaar geleden het lid op hun neus krijgen. De effectenindustrie speelt weer in op de hebzucht om “ zonder werken geld te verdienen”. Jan, Piet en Kees moeten naar de bank hollen en snel een rekening openen, anders missen zij de boot.

7. Hoop voor het beste maar houd rekening met het ergste. Dit is de reden waarom u ook andere beleggingscategorieën zoals obligaties in de portefeuille moet nemen.

Beurzen te duur?

Het goede nieuws is dat de markten niet meer zo overgewaardeerd zijn als 10 (of twee) jaar geleden. De wereldwijde beurzen die begin 2000 voor 25 maal de winstverwachting over de toonbank gingen zijn nu goed voor 16 maal de verwachte bedrijfsresultaten van beursgenoteerde ondernemingen. Het wereldwijde dividendrendement is verdubbeld tot 2,5%. Het slechte nieuws is dat aandelen niet meer goedkoop zijn. Volgens kritische fondsmanagers zijn aandelen 10% tot 20% overgewaardeerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.