Drie dwaze dagen op de beurs?

Terwijl onze Bijenkorf de drie dwaze dagen deze maand al heeft afgesloten is het zeer wel mogelijk dat…onaangekondigd…we deze week dit ook op de beurzen mogen verwachten. De agenda met nieuws liegt er deze week namelijk niet om, en dat ook nog in een beladen (expiratie) week waarin de vrije val van 1987 voor velen van ons nog tot de verbeelding spreekt.

De meest aansprekende start van deze 3 dagen zal woensdag a.s. zijn als één van de grootste AEX- fondsen, ASML haar cijfers presenteert evenals nieuws uit de VS over het wel of niet verhogen van hun schuldenplafond. Vrijdag (Black Friday?) volgen dan de expiraties van termijncontracten op een behoorlijk beladen datum (19 oktober 1987) minus 1 dag. Zulke data geven bij mij altijd een kriebel in de onderbuik omdat Gann verjaardagen nogal wat meerwaarde toekent!

Scenario topvorming blijft favoriet! 

Het vorige maand geschetste scenario van topvorming bleek ‘in de prik’, zowel qua prijs als tijd.  Vanaf de top zagen we lagere koersen op de borden verschijnen waarna een herstel inmiddels alweer gestart is. Dit herstel mag tot hogere koersen leiden deze week, maar is niet noodzakelijk. Het uitgangspunt in de AEX blijft dat ik geen hogere koersen dan 385.90 meer verwacht. Een dubbele- of licht lagere top- scenario is echter zeker een reële mogelijkheid.

Randstad versus AEX 

De relatieve sterkte bleek afgelopen weken erg sterk, ondanks de terugval in de AEX. Dit sterkt mijn vermoeden dat het ingezette herstel nog meer tijd in beslag zal nemen. Duidelijk is nu wel dat de relatieve sterkte een vervolgdaling zal moeten gaan bevestigen.

Randstad versus AEX 14 oktober 2013
Randstad versus AEX 14 oktober 2013

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

S&P 500 

Het vorige maand geschetste scenario is qua golftelling licht aangepast daar de S&P hogere koersen op het bord wist te plaatsen. Dit hoeft, en ga ik van uit, geen gevolgen te hebben voor het verwachte scenario van dalende koersen. De factor tijd is immers belangrijker!

Over tijd gesproken. Vorige maand gaf ik aan het cijfer 9 en de 50%-regel grote waarde toe te kennen.

Welnu: de top was in maart 2000, de grote A (low) was…9 jaar later, waarmee voor mij genoeg ‘bewijs’ voorhanden is deze beweging als één geheel te zien. De reactie omhoog sindsdien, de B van september 2013, beliep 50% van deze 9 jaar (maart 2009 ~september 2013), daarmee in het grotere geheel ook een belangrijke mijlpaal markerend.

De 2018 in mijn scenario is dan weer 9 jaar verder dan 2009 en is er dus nog 50% van 9 jaar over om de grote C te plaatsen…in 2018!

De theorie is prachtig, maar wordt het ook werkelijkheid? Niemand die het weet…gelukkig!

Als we het beeld fors uitzoomen krijgen we mogelijk te maken met een nogal zwart scenario komende jaren. De aangegeven golftelling is een mogelijkheid die zeker niet onderschat mag worden. Natuurlijk kan het koersverloop heel anders gaan, er zijn nog vele andere en zelfs positieve scenario’s denkbaar op dit moment. Alleen de toekomst, de koersen zelf kunnen antwoord geven op de vraag of dit scenario favoriet gaat worden of niet. Daarvoor is het nu nog veel te vroeg. Persoonlijk neem ik dit scenario wel serieus en voorzie op dit moment dan ook een deflatoire spiraal met wereldwijd schokkende gebeurtenissen.

Noot: De ingetekende lijnen dienen enkel als voorbeeld en mogen geen absolute waarde toegekend worden!

TA S&P 14 oktober 2013
TA S&P 14 oktober 2013

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Conclusie: 

De beurzen bewegen in een voor mij zinderende slotfinale van wel of geen hogere toppen op korte termijn. Vorige maand gaf ik aan dat topvorming een reëel scenario was wat tot op heden nog staat als een huis. Met de hete adem in de nek van onder andere China en Japan, die de Amerikaanse econobesitas voor een belangrijk deel gefinancierd hebben staat Obama voor wellicht de zwaarste opgave in zijn presidentschap deze week. Ik wens hem veel succes!

Happy trading!

Cees de Vries
Analist/trader Comfort-Trading
http://www.comfort-trading.com/

13 gedachten over “Drie dwaze dagen op de beurs?”

  1. Natuurlijk wordt dit waarheid! Menselijk emotie op aandelenbeurzen blijft altijd gelijk, dit is nu juist waar de Elliott wave theorie op gebaseerd is. De Dow Jones zit nu al in deze laatste fase waarin toegewerkt gaat worden naar C, en is op groter niveau dus dat beloofd een flinke bearmarkt!

    Waarom is eigenlijk de golftelling ‘licht aangepast’ ? Er hoeft niets bij verzonnen te worden wanneer je de theorie goed hanteert, inclusief Fibonacci Ratios.

    ‘Dwaze dagen’ op een beurs bestaan niet, het is het Elliott wave patroon wat tot uiting komt en wat men ziet, hier plakt men dan ‘evenementen’ aan terwijl deze niet de reden van een daling of stijging is geweest. Maargoed als men iets verklaarbaar wil hebben kan men het krijgen natuurlijk.

    Een irregular flat, het vraagt best wel wat vakmanschap om de juiste benaming te geven bij een Elliott wave telling en hier worden vaak fouten in gemaakt en deze telling laat ik voor de auteur, maar dat het eindigt in een verwoestende bearmarkt is zeker.

  2. Edwin,

    Je enthousiasme voor EWT begrijp ik. En dat emotie in patronen is terug te vinden is de basis waar patronen het ontstaan aan ontlenen.

    Ik heb wel wat moeite met je eerste zin: Natuurlijk…..Wat is natuurlijk, er gaat iets definitiefs van uit, alsof er niks anders meer mogelijk zal zijn.

    Ik bestrijd dat, als het zo gemakkelijk is worden we straks dan allemaal rijk met een put AEX 250? Zo werkt het niet en ik heb teveel ellende gezien van mensen die hun gehele kapitaal en meer vernietigd hebben met trading op basis van EWT om dit even onder de aandacht te brengen.

    De golftelling van S&P 500 is licht aangepast omdat de eerder getoonde golf 5 achteraf nog niet geplaatst was daar de S&P nog hoger ging t.o.v. moment van schrijven. Zelfs nu weet ik nog niet zeker of de 5 klip en klaar is. Jij wel?
    Misschien dat EWT voor jou heilig is, voor mij iig niet. Ik gebruik het als bevestiging.

    En dat wij mensen evenementen plakken aan beursbewegingen is een normaal verschijnsel. Het publiek van deze site is niet 100% technisch georiënteerd dus moet een technisch verhaal m.i. wel in een perspectief staan wat begrijpelijk is. Ik denk dat ik redelijk in staat ben een helder verhaal te onderbouwen en ook de ‘onzin’ van de fundamentals op waarde weet te schatten.

    In je laatste alinea geef je zelf al aan hoe moeilijk het is EWT juist te hanteren. Jij geeft echter de indruk dat je het allemaal allang in de glazen bol had gezien maar komt nooit met een eigen visie op de proppen. Dat is jammer. Of je bent zo goed dat je met niemand je kennis wilt delen of je valt door de mand met je kennis van zaken en is dat de reden dat we je nooit kunnen betrappen op een visie.

    Voor wat betreft de irregular flat: Het is één van de vele scenario’s die denkbaar zijn en ik geef in de column geen cursus hoe de definitie er precies uitziet, daar is youtube een prima bron voor.

    No hard feelings Edwin, maar ik ben wel benieuwd naar je kennisnivo over EWT, want ik weet nog lang niet alles en kan wellicht wat leren van je.

  3. Cees,

    Eigenlijk begrijp ik je ophef niet zo goed, en blijkbaar weet je nog te weinig over Elliott wave theorie omdat je mijn eerste zin al in twijfel trekt, jammer. Misschien heb je hier iets aan, http://www.elliottwave.com/
    Een glazenbol heb ik niet nee, maar wel een leidraad die zo oud is als de mens zelf, emotie, die zich altijd op een zelfde manier manifesteert. Die is te ‘meten’.

    Mijn eigen visie heb ik hier al vaak genoeg ten toon gespreid, vaak was die tegendraads van het artikel maar allen gebaseerd op het Elliott wave principe. Geanalyseerde charts erbij zullen velen niet begrijpen, dus laat ik het gewoon bij woorden. Zo ben ik ooit ook begonnen, je hoort veel over iets en dan ga je er zelf mee aan de slag, hopelijk heb ik mensen nu ook zo ver gekregen want a set up of a Lifetime wil niemand missen denk ik.

    Een combinatie Elliott wave principe en W.D. Gann is ook een veelgebruikte methode, ik denk dat jou dat wel zal aanspreken. Maargoed, de Dow en S&P500 gaan beiden de kant op die je al aangaf in je artikel, deflatie gaat de wereld op z’n kop zetten, dus de komende jaren wordt het er niet leuker op, in zowel de beurs als in economisch opzicht.

  4. Google trekt alle aandelen mee. Omdat een stijging (3%) van de inkomsten Google tot een veel hogere winst (+35%, stijgen veel aandelen met Google mee.
    Onder de streep is dit voor Google 100% extra winst. Maar bij veel bedrijven is er wel een relatie tussen de kosten en de inkomsten. Geen personeelskosten/kosten is ook geen omzet. De beurzen schieten wel een beetje door. Als je ziet dan zijn de banken toch de winnaars van de financiele crisis, terwijl de overheden nu met flinke hoge schulden zitten. Dit onnatuurlijke gegeven moet gecorrigeerd gaan worden. De overheden zullen ook het geld weer willen terughalen bij de banken. De amerikaanse banken staan (zelfs hoger) dan voor de financiele crisis. De banken zijn zelfs de winnaars geworden. Dit pikt het volk niet.

  5. Richard,
    Dat éen bedrijf op een index alle aandelen mee trekt is een fabeltje, was het maar waar want dat zou je alleen maar naar éen bedrijf hoeven te kijken om in te spelen op de richting van de onderliggende index. Een index heeft een patroon en dit patroon is bepalend voor welke kant richting deze op gaat.Aandelen hebben ook een patroon, ook bepalend voor de richting dus. Nu kan het dus zijn dat en het patroon van het aandeel naar boven gericht is op hetzelfde moment als dat het patroon van de index omhoog gericht is, en dat gebeurt best vaak bij grotere fondsen. Uiteindelijk krijgt dus het fonds de credits voor iets waar het niet verantwoordelijk voor is, in zowel stijgend opzicht als dalend opzicht.
    Inderdaad, het vraagt enige inzicht in hoe het echt werkt, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt zul je verbaasd staan over wat wel en niet klopt aan ‘beursgedachtes’.

  6. Ironisch genoeg is de relatieve sterkte Randstad versus AEX inmiddels neutraal gedraaid tot licht negatief zelfs. En dat op een markant punt (dubbele top) AEX.
    Ze maken het wel erg spannend op deze manier 🙂

    Richard, kijk voor voorbeeld es naar AEX en ASML de laatste weken, dan begrijp je precies dat je stelling niet zo eenvoudig is als het lijkt.

  7. Cees, jij gebruikt voor twee totaal verschillende dingen, de AEX en Randstad, de RSI indicator en op zich is daar niets mis mee maar voor beiden zullen wel verschillende waardes berekend moeten worden. Hoewel de instellingen voor beiden gelijk zijn, een 14 daags periode, moeten de waardes nog wel berekend worden. Deze waardes verschillen, maar jij gaat uit van éen en dezelfde waarde voor beiden, hierin schuilt een grote fout. Afbeelding 1 zou een AEX met RSI, en Randstad met RSI moeten zijn, maar niet zoals nu met 1 RSI indicator. Je zult zien dat er dan verschillen in op te merken zijn.

  8. Edwin, het ironische is dat ik helemaal geen RSI gebruik, hoe kom je daar nu bij?

    Als ik het heb over relatieve sterkte tussen twee instrumenten (AEX en Randstad), dan meet ik enkel de bewegingskarakteristiek, out-en underperformance.
    Ik gebruik dit als economische barometer om de kracht van de AEX te meten daar Randstad een vroegcyclisch bedrijf is. Op dit moment ligt de RS (dus geen RSI) onder het gemiddelde wat me waarschuwt dat Randstad de laatste dagen relatief zwakker is dan de AEX en is dus mogelijk een voorbode voor een dalende AEX…die bij weerstand zit!

    De RSI is een oscillator en heeft niets, ik herhaal niets met relatieve sterkte in de grafiek te maken zoals ik dat publiceer!

  9. Cees,

    Inderdaad, foutje van mij, om de relatieve sterkte te verwarren met relative strength index. Een foutje is snel gemaakt dus. Maargoed, een dalende AEX zit er in, en eigenlijk niet zo verwonderlijk want indexen in Amerika staan er net zo voor. En zoals het hoort, dalende indexen gaan vrijwel altijd gelijktijdig aan deze rit beginnen, alleen is de timing hiervan het moeilijkst gedeelte van het gebeuren, een dag, een week, maar nooit langer dan de rit naar boven is geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.