Domme geld koopt, slimme geld verkoopt

Het lijkt er op dat alles koek en ei is op de financiële markten maar toch broeit er iets onder de oppervlakte. Het slimme geld neemt short posities in terwijl het domme geld blijft kopen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de “Commitments of Traders” rapport van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Commerciële handelaren (“het slimme geld”) hebben een record hoeveelheid shortposities ingenomen op de toonaangevende beursgraadmeter Dow Jones. Tegelijkertijd blijkt dat niet-commerciële handelaren (“het domme geld “) een record hoeveelheid long posities heeft. Het slimme geld speelt dus in op een daling van de aandelen terwijl het domme geld nog steeds een stijging van de beurskoersen voorziet.

Beste belegger is dit wat u zoekt? :  Auto trading op de DAX die gemiddeld 62% per jaar heeft verdiend. Dit programma heeft met een startkapitaal van € 7.000 in 2015 , een actueel resultaat van € 19.471 van gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen.  Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER

Het blijkt dat er een sterk verband is tussen de short posities van de professionele handelaren en de Dow Jones, zie onderstaande figuur. Als het aantal shortposities stijgt dan daalt de Dow Jones meestal. Een logisch verband omdat zij een grote invloed in de markt hebben.

Het omgekeerde geldt eveneens, Als professionele handelaren hun posities verhogen dan daalt de markt meestal vlak daarna. Het lijkt er op dat kopen exact op het verkeerde tijdstip komt. Dit is analoog aan kopen op de top zoals we in een vorig artikel gesteld hebben. Het was al een tijdje bekend, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs voor geleverd: de particuliere belegger is de perfecte contra-indicator. Dus als zij massaal kopen moet u juist verkopen en als zij naar hun bank rennen om aandelen te verkopen, dan is het tijd om te kopen.

In het beroemde tijdschrift voor professionele beleggers, de Financial Analysts Journal, deden de economen Roger Edelen, Alan Marcus en Hassan Tehranian onderzoek naar het verband tussen het sentiment onder beleggers en het rendement op aandelen. De conclusie is dat als je precies het tegenovergestelde doet, je een uitstekend rendement realiseert.

Een soortgelijke conclusie kunt u ook opmaken uit de column van Elmer Hogervorst: Kopen doe je op de top!. Daarin blijkt dat beleggers meer aandelen kopen naarmate de koers stijgt. En dat is vreemd, want koopt u ook meer tomaten als de prijs stijgt?

Het slimme geld wint meestal deze strijd. Ze zijn voorzichtig omdat aandelen duur zijn. Volgens Deutsche Bank zitten we in een periode van wereldwijde koersen, mogelijk de hoogste ooit. Typische waardebeleggers zoals Warren Buffett letten op de waardering van een aandeel. Hoge waarderingen nodigen hen niet uit om te kopen. In september had Buffett’s Berkshire Hathaway $ 99,7 miljard in contanten aan de kant. Amerikaanse aandelen zijn dus duur. Maar dat zijn ze al geruime tijd. Hoge waarderingen betekenen niet dat er een crash op komst is. Ze vertellen ons echter iets over toekomstige rendementen. In 99% van de gevallen sinds 1926 hebben de huidige hoge waarderingen geleid tot slechte rendementen in de komende tien jaar.

Een 10-jarig rendement op Amerikaanse aandelen heeft een sterke correlatie met de winstrendement van die aandelen. Research Affiliates schat daarom in dat het rendement in de komende tien jaar op slechts een magere 3%-4% uitkomt. Het is daarom niet verwonderlijk dat grote partijen zoals Pimco hun klanten geadviseerd hebben het belang in Amerikaanse aandelen af te bouwen.

De waarderingen vertellen ons dat er een zware correctie gaat optreden. Hoe duurder de aandelen, des te dieper ze gaan vallen. Het is dus verstandig om voorzichtig te zijn. U kunt echter ook profiteren van de daling. Wij hebben een automatisch handelssysteem op de DAX ontwikkeld die in kan spelen zowel een stijging als een daling. Vraag hier de gratis informatie aan: KLIK HIER

1 gedachte over “Domme geld koopt, slimme geld verkoopt”

  1. Het hangt er natuurlijk net vanaf wanneer je short posities inneemt, doe je dit te vroeg ben je de klos vanwege de stoploss die aan vrijwel elke short hangt. De al ingenomen posities door het ‘slimme geld’ kunnen momenteel dus al uitgestopt zijn, tenzij de stoploss hoog genoeg was natuurlijk!
    Het overkomt ons allemaal wel eens, uitgestopt worden,het heeft niet zoveel te maken met slim of niet, maar meer met dat we allemaal gewoon mens zijn.

    Maar inderdaad, er zijn verschillende ‘groepen’, en de éen is beter in timing dan de ander.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.