De beursstier is nog niet uitgeraasd

Het nieuwe jaar is twee weken op weg en de rally op de beurzen zet voorlopig door. Net als vorig jaar zetten de small caps de toon. Hoe lager de waardering van de analisten hoe groter de stijging. Van risico-aversie is weinig te merken. In Angelsaksisch jargon heet dat wel de reflation trade. Alles wat tijdens de crisis hard onderuit ging loopt nu het hardst op. Wat daarentegen redelijk overeind bleef tijdens de crisis blijft nu juist achter.

Bubble warning, The Economist
Bubble warning, The Economist

In de financiële pers wordt doorlopend door kenners gewaarschuwd voor het feit dat de beurs te hard en te snel is gestegen en dat een stevige correctie onvermijdelijk is. Zo kwam het Britse weekblad The Economist met een cover waarop de skyline van New York te zien is weerspiegeld in een paar prachtige zeepbellen. De boodschap is duidelijk. De beer zal weldra weer regeren op de beurs. Na een rally van bijna 10 maanden lijken aandelen veel te duur geworden. En in combinatie met de historisch lage rente  en de uit de hand gierende begrotingstekorten kan het feest nooit lang meer duren.

Is dat zo? Natuurlijk moeten we bovengenoemde publicaties serieus nemen. Maar is het niet zo dat de eigenschap van crashes en scherpe correcties is dat ze altijd onverwacht komen? Wanneer iedereen er op zit te wachten hebben beleggers hun posities allang ingenomen en komen ze dus niet. Natuurlijk zijn de zorgen over de overheidstekorten in de westerse wereld en de gevolgen van het terugdraaien van de stimuleringsmaatregelen voor de economie gerechtvaardigd. Maar wanneer we alle ruis en spin uit de mediaberichtgeving eens weg laten en gewoon naar de harde feiten kijken verschijnt een ander beeld.

Zo is de risicopremie – vertaald in de rente-opslag boven risicovrije staatsleningen – verdisconteerd in bedrijfsobligaties enorm gedaald. Voor eersteklas debiteuren is deze opslag terug op het niveau van de zomer van 2008. Toen stond de AEX overigens boven de 400 punten. De risicopremie op hoogrenderende bedrijfsobligaties is zelfs terug op het niveau van eind 2007. Toen stond de AEX nog boven de 500 punten. De aandelenmarkt heeft dus nog wat in te halen. En wat te denken van de historisch steile rentecurve. Nu is een steil oplopende rentecurve – de rente op langlopende staatsobligaties overtreft de rente op kortlopende staatsobligaties – een voorbode voor economische groei. Maar momenteel is het verschil tussen de rente op 10-jaars staatsleningen en 3-maands staatsleningen in de VS maar liefst 3,78 %. Dat is niet minder dan twee standaard deviaties meer dan het historisch gemiddelde. Voor de goede orde, dat is de afgelopen 50 jaar vijf keer eerder voorgekomen en leidde steevast tot een hogere beurs 12 maanden later.

Een veelgehoord argument is ook het feit dat bijna iedereen momenteel bullish is geworden. Volgens Investors Intelligence is meer dan 50 % van de beleggers bullish. Dat is historisch veel. Een keerpunt in de markt zou dan niet meer ver weg zijn. Ook hier valt echter het een en ander op aan te merken. Bedenk bijvoorbeeld dat de rally op de beurs tussen oktober 2002 en oktober 2007 voor meer dan 55 % tot stand kwam terwijl meer dan 50 % van de beleggers bullish was.  Met andere woorden, het loont om contrair te zijn maar dan wel tijdens keerpunten in de markt. In de daar tussen liggende jaren is het beter als belegger met de kudde mee te rennen.

Sinds WO II zijn er 11 economische expansies gemeten. De gemiddelde duur van zo’n hoogconjuctuur was 5 jaar. De huidige expansie is pas 6 maanden oud. Een groentje dus nog met een levensduur van naar  alle waarschijnlijkheid enkele jaren.

Zijn er dan geen beren op de weg naar economisch herstel? Natuurlijk wel. Maar wil degene die ooit een robuust herstel heeft meegemaakt na een zware recessie nu opstaan? Het herstel van de economie en op de beurs zal met vallen en opstaan gebeuren. Een bull market always climbs a wall of worries.  Zodra de beren echt allemaal het bos in zijn gestuurd wordt het gevaarlijk en hoog tijd uit de markt te stappen. 2010 is het Chinese Jaar van de Tijger maar ook de stier is nog niet uitgeregeerd.

Jan-willem Nijkamp
Werkzaam voor Inmaxxa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.