De aandelenmarkt is in een epische bubbel

De Britse beurslegende Jeremy Grantham waarschuwt in een brief voor buitensporige overdrijvingen. Terugkijkend, schrijft hij, zouden de huidige waarderingen de financiële geschiedenis kunnen ingaan als een van de grootste bubbels aller tijden.

Jeremy Grantham, investeerderslegende en mede-oprichter van de vermogensbeheerder GMO uit Boston, had vorig jaar juni al zijn wantrouwen tegenover de snelle beursrally uitgesproken. In een interview met de Amerikaanse televisieomroep CNBC vroeg hij beleggers om niet in Amerikaanse aandelen te investeren. Op dit moment waren met name Amerikaanse technologieaandelen hoger gestormd. Alleen, als investeerders het advies van Grantham hadden opgevolgd, zouden ze enorme koersstijgingen hebben gemist die nog maar net waren begonnen.

Of de beurs stijgt of daalt, we kunnen altijd geld verdienen. Wij hebben een volautomatisch systeem ontwikkeld die al het werk uit handen neemt en zonder emoties belegd. Met succes: vorig jaar hebben we een rendement gehaald van 148%. Vraag hier de gratis brochure aan. KLIK HIER

Maar nadat de grote Amerikaanse indices en recentelijk de DAX hun recordrecords van vóór de Corona-crash overtroffen, groeit de scepsis in de markt. Enige overwaardering, vooral in de technologiesector, kan niet langer uit de hand worden gelaten. En dus voelde Grantham zich blijkbaar gedwongen om opnieuw aan te geven waar hij duidelijk erg bang voor was: een ‘epische zeepbel’ die als zodanig de financiële geschiedenis zou kunnen ingaan. ”

Tegen de achtergrond van extreme overwaarderingen, explosieve koersstijgingen, hectische emissies en hysterisch en speculatief beleggersgedrag, wordt dit evenement een van de grootste zeepbellen in de geschiedenis van de aandelenmarkt – vergelijkbaar met de” South Seas Bubble “, 1929 en 2000”, schrijft hij in een gedateerde brief. 5 januari.

Hij adviseert beleggers : “Vergis je niet, dit zou wel eens de belangrijkste fase in je leven als investeerder kunnen zijn. ”Deze zeepbel zal te zijner tijd uiteenspatten, ongeacht welke buitengewone maatregelen de Fed neemt. Dit zal enorme schade aanrichten in de economie en in veel portefeuilles.

“Vandaag de dag bevindt de gemiddelde koers-winstverhouding van de markt zich historisch gezien in de toppercentages en de reële economie in de laagste.” Dit, vervolgt Grantham, is “volledig ongekend”. Hij noemde ook de aandelen van Hertz, Kodak, Nikola en Tesla, die zijn collega’s Ben Inker en John Pease beschreven als uitstekende voorbeelden van de “manie in de markt”.

“We wachten op de laatste dans en uiteindelijk tot de muziek stopt.”

Of de historisch lage rentetarieven, zoals de P / E-ratio, nu door veel beleggers worden gezien als een indicator die niet meer helemaal up-to-date is als het gaat om de waardering van aandelen. Grantham schrijft echter: “Het idee dat de rentetarieven voor altijd laag zullen blijven, waarmee veel beurshandelaren hun voorspellingen van verder stijgende koersen rechtvaardigen, is het ultieme ‘morele risico’.”

Dus een enorme ontmoediging die zich voedt met valse zekerheden. In overeenstemming hiermee investeren was in 2000 en 2008 een misvatting en is er nog steeds een, waarschuwt Grantham. “Alle beloften waren uiteindelijk niets waard. Behalve één ding: de Fed deed er alles aan om de gebroken stukken op te rapen en de markten weer op de been te krijgen, maar eindigde met de koersstijging en de daaropvolgende crash in de volgende ronde.

Grantham zei in november al: “Het enige dat voor altijd blijft, is dat een duurder goed een lager rendement oplevert dan een goedkopere waarde.” Het is gewoon onmogelijk om een ​​cake te hebben en er tegelijkertijd een te eten. “Je kunt er nu allemaal tegelijk van genieten, of je kunt er in de verre toekomst stukje bij beetje van genieten, maar niet van beide.” Geprojecteerd op de markten betekent dit: “De prijs die we betalen om de koers te laten stijgen, is één laag rendement in de komende tien jaar. ”

Maar beleggers hoeven niet helemaal afscheid te nemen van aandelen. Volgens Grantham moet beleggen in Amerikaanse groeiaandelen worden vermeden. Opkomende markten en de waardesector zouden een beter idee zijn. Aandelen uit opkomende markten zouden op een van hun drie min of meer gelijkwaardige relatieve dieptepunten staan ​​in vergelijking met Amerikaanse aandelen in de afgelopen 50 jaar. Waardeaandelen zouden aan het einde van 2019 hun slechtste decennium aller tijden hebben voltooid en 2020 hun slechtste jaar. Alleen al vorig jaar was het verschil tussen groei- en waardeaandelen 20 tot 30 procentpunten.

De markten geven blijkbaar weinig om de waarschuwingen van Grantham. Op de dag dat zijn brief werd gepubliceerd, bleven de koersen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan stijgen.

Of de beurs stijgt of daalt, we kunnen altijd geld verdienen. Wij hebben een volautomatisch systeem ontwikkeld die al het werk uit handen neemt en zonder emoties belegd. Met succes: vorig jaar hebben we een rendement gehaald van 148%. Vraag hier de gratis brochure aan. KLIK HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.