Beleggers wachten op de ECB

De DAX komt in de nieuwe maand nauwelijks van zijn plaats. De Duitse beursgraadmeter tikte even de 11.995 punten aan en flirtte daarmee kortstondig met het psychologisch belangrijke cijfer van 12.000 punten. De reden voor deze stijging was dat beleggers vooruitlopen op een scherpe renteverlaging door de Europese Centrale Bank later deze maand.

Maar of de nieuwe maand van de beurs wijsheid “Verkoop in mei en ga weg maar vergeet niet terug te komen in september opgeld doet, moet nog worden gezien. De DAX heeft een turbulente maand achter de rug heeft – 2,8 procent verlies noteerde de Duitse aandelenindex vorige maand . Alleen de afgelopen handelsweek kon hij afsluiten met een wekelijkse plus van 2,2 procent . De index is nog steeds verre van zijn hoogtepunt voor het jaar op 7 juli op 12.630 punten .

Op zondag zijn de Amerikaanse tarieven voor andere Chinese geïmporteerde goederen van kracht geworden . De Amerikaanse markten zullen echter pas dinsdag reageren op de bestraffende tarieven – vanwege de “Dag van de Arbeid” zijn is Wall Street gesloten.

Het was positief dat beide partijen de geplande gesprekken in de komende weken vasthielden, aldus Thomas Altmann, portefeuillemanager bij de vermogensbeheerder QC Partners. “Met de steeds hogere wederzijdse bestraffende tarieven zijn de handelsbesprekingen des te explosiever. Omdat steeds hogere bestraffende tarieven steeds diepere sporen in groei achterlaten aan beide zijden van de Stille Oceaan. ”

Beleggers met recessieangst

De markten kijken uit naar het ECB Maandoverzicht. Een keer per maand publiceert de Europese Centrale Bank haar beoordeling van de economische en monetaire ontwikkelingen in de eurozone. In het vorige rapport merkte de centrale bank op dat de economie veerkrachtig is als gevolg van stijgende lonen en voortdurende groei van de werkgelegenheid. Desondanks blijft de wereldeconomie verzwakken . De ECB zal vandaag waarschijnlijk soortgelijke dingen melden.

De economische groei was negatief in Duitsland in het tweede kwartaal – een verdere daling zou formeel een recessie betekenen. Het zou de eerste in 6,5 jaar zijn. Veel sentimentindicatoren geven dit al aan. In de maakindustrie is de recessie er al. De branchevereniging VDMA meldt al zeven maanden dalende orders en de industriële productie daalt sinds november elke maand.

Afgelopen vrijdag zakte de euro plotseling naar $ 1.1043. Alleen ’s avonds kon de gemeenschappelijke munt zichzelf van een dieptepunt bevrijden – maar de euro is nog steeds ver onder de waarde van de voorgaande weken op $ 1.0969 op maandag.

De groeiende onzekerheid over de Brexit blijft echter van invloed op het Britse pond. De valuta is 0,5 procent zwakker bij $ 1,2075. Premier Boris Johnson wil nu met harde gevolgen optreden tegen partijleden die tegen zijn lijn zijn. Volgens nieuwe berichten in de media zou Johnson ook een nieuwe verkiezing kunnen zoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.