AEX: tijdelijke top in de maak

De AEX heeft inmiddels per de draaidatum (29 december) een duidelijke low gezet. Wie denkt ‘dat klopt niet want de low was per 2 januari’, verwijs ik naar mijn tekst over de draaidata aan het einde van de analyse. Op slotbasis klopt het perfect, op intraday basis inderdaad niet. Ook het aangegeven koersdoel van 543-541 uiterlijk indien we toch nog eerst zouden dippen alvorens te stijgen, kwam een heel eind overéén met de daadwerkelijke prijsactie. Voor de derde keer werd overigens de gap van 544,51 op slotbasis niet gesloten en dus is dat niveau een behoorlijke steun geworden inmiddels! Wel gingen we veel verder dan de 549,39 gap weerstand en daar had ik niet direct rekening mee gehouden.

Aankomende week
Ik ben terug naar de tekentafel gegaan. Mijn Elliot Wave verhaal (526-523 per midden januari) is wat mij betreft niet meer van toepassing gezien de stierenactie van afgelopen week. Bij het doorbreken van de 549,39 gap in de ochtend van 22 december, werd het al gauw duidelijk dat we verder omhoog zouden gaan.

Ik gebruik Elliot Wave altijd als extra tool. Ik vraag me alleen wel eens af, omdat ik zeker geen heer en meester ben van deze techniek, of ik wellicht Elliot Wave moet laten voor wat het is… Honderd mensen betekent bij Elliot Wave analyse bijna altijd honderd meningen en naar mijn idee kunnen er geen honderd waarheden zijn! Wat ik wel handig vind om te gebruiken zijn de Fibonnaci Retracement niveaus en Extension niveaus (daarmee werkt Elliot Wave voornamelijk). Deze gebruik ik ook voor Harmonic patterns en voor het vinden van steun- en weerstandniveaus in de markt. Ik zal in ieder geval wel nog een ‘lange’ Elliot Wave telling intekenen, maar voor wat betreft het korte werk ga ik er geen tijd meer aan verspillen. Ik wil de heer Elliot geen slechte naam bezorgen omdat ik tekort schiet. Daarom houd ik graag de focus op de technieken die voor mij werken. Dan is de kans op een goede analyse en daarmee op juiste trades het grootst!

Over trades gesproken, ik heb op de low van 2 januari (540,34) geen BUY signaal mogen krijgen. Nergens was er een signaal te vinden en zodoende was ik in eerste instantie zeer verbaasd dat de 549,39 gap werd uitgenomen met een gap omhoog. Toen we op woensdag al op 549 stonden vond ik het koersverloop al een vreemde zaak. Simpelweg omdat dit soort bewegingen (meer dan zes punten) honderd procent van de tijd worden begeleid met een goed signaal. Ik ben er inmiddels wel achter waarom er geen signaal kwam. Één januari was de beurs dicht en daardoor zijn de bewegingen niet duidelijk geweest om een signaal te krijgen. En na wat onderzoek, want ik wilde weten hoe dit kon gebeuren, bleek het in het verleden ook al eens zo te zijn gegaan. Dit komt dus blijkbaar toch soms voor en het was nu voor mij de eerste keer om dit mee te maken!

In mijn favoriete beursjaar (2015) zagen we een dergelijke stijging zonder signaal ook per begin juli tot en met 20 juli. Links is dit koersverloop te zien en rechts het koersverloop in januari van 2018 tot op heden.

                               

Knappe beurs trouwens, in één stijgende lijn omhoog. Dat zien we maar zelden! Geen signaal krijgen is ook zeldzaam, zou het verband houden met elkaar? Vaak is het wel zo dat wanneer een dusdanige stijging plaatsvindt, er een belangrijke bodem is gezet.

En, lijkt het plaatje op het plaatje van toen op die van nu? Ik vind van wel! We weten natuurlijk nog heel goed wat daarna kwam in augustus. Of dat nu weer zo gaat zijn is afwachten natuurlijk, maar gezien de behoorlijke stijgingen in Amerika, lijkt deze markt nog verder omhoog te willen en kunnen! In 2015 was het zo’n 51 punten in 9 dagen tijd. Ik verwacht, indien het nu doorzet naar de 563,50, een ‘mini versie’ hiervan te zien: 24 punten in 6/7 dagen tijd.

Kijkend naar komende week verwacht ik dus een 563,50 punten te gaan zien. Dit was al duidelijk per donderdag toen we de 549,39 in de ochtend eenvoudig uitnamen met een gap omhoog. De verwachting is dat we 9 januari deze high zullen gaan zien. Hier verwacht ik dan toch echt weer eens een SELL signaal te krijgen om wat ‘putplezier’ te gaan beleven. Analyseren is leuk, maar met juist handelen komt er ook nog wat extra zakgeld binnen! Nu alleen nog weten hoeveel ‘putplezier’ het gaat worden per de belangrijke cycle low. Het meest logische scenario is voor mij momenteel als volgt:
Na de 563,50 per 9 januari vallen we terug naar de 552,50-549,50 zone per 19 januari. Meer zwakte betekent richting 541 dalen, minder zwakte lijkt me erg sterk voor de te zetten cycle low… Hoe het zich ook gaat uitspelen, ik volg de charts en mijn signalensysteem en deze twee zullen duidelijkheid geven m.b.t. het zetten van de top en de daarop volgende cycle low. Duidelijk is voor nu dat de trend stevig omhoog is en dat we daar niet tegen moeten vechten. Eens afwachten waar de top mag gaan komen!

Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding.

De laatste argumenten die ik nog wil aanvoeren om de 563,50 te onderbouwen:
Ik heb nog steeds een Positive Reversal ingetekend staan naar minimaal 562,73 punten. Tevens is er een Bearish ABCD patroon te vinden dat naar 565,50 wijst, houdt daarom rekening met 563,50-565,50. Verder zien we een horizontale rode lijn lopen. Dit is de top uit 2007 en dus kan dit niveau weerstand bieden.

Als laatste heb ik nog een fractaal (september – november 2016) die ik graag wil laten zien. Deze heb ik al een week of zes in het vizier overigens. Hij lijkt afgelopen week per 2 januari te zijn afgerond gezien de harde beweging omhoog nu. Uiteraard er vanuit gaande dat deze fractaal klopt… Naar mijn idee klopt het aardig zowel qua tijdsduur als qua prijs bewegingen als ik de huidige periode begin november – begin januari (daarop heb ik de witte rechthoek gebaseerd) afzet tegen de 2016 periode begin september – begin november. In november 2016 werd wel het laatste punt bereikt aan het einde van de periode en dat gebeurde nu niet per 2 januari 2018. Fractalen zijn wat dat betreft geen exacte wetenschap…

Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding.

Draaidata (maximaal 1 trading day afwijking)
Voorspeld                          Uiteindelijk
17/20 november low         17 november low
29/30 november high       29 november high
14 december low              15 december low
*19 december high           19 december high
29 december low              29 december low
*9 januari high                  In afwachting
19 januari low                   In afwachting

– Data met een asteriks teken ervoor zijn data die vanuit de uurgrafiek komen en niet uit mijn geprogrammeerde dagcycli. Deze zal ik vanaf nu ook meenemen indien dit goed blijft werken. Ook heb ik de 19 december nog ingevoerd, deze had zich destijds keurig uitgespeeld als top.
– Daarnaast zal ik voortaan één datum aangeven en geen datum/datum (dus twee mogelijkheden) zodat we beter kunnen meten of ik scheef zit of niet.
– Tevens heb ik de foutmarge verlaagt naar maximaal één trading day afwijking.
– Soms kunnen data (van te voren) nog iets wijzigen. Zo heb ik de low per 18 januari nu naar 19 januari gewijzigd. Ook heb ik de ‘inschatting high’ per 5 januari nu gewijzigd naar 9 januari.
– De slotstand is altijd leidend voor draaidata en alle andere technieken zoals Harmonic patterns, mijn eigen gapanalyse techniek en octaven analyse. Intraday bewegingen zeggen mij onvoldoende en zijn gezien het vervolg niet leidend.
– Idealiter krijg ik tijd en prijs in balans waardoor ik tot zeer scherpe analyses kom waarmee de beursliefhebber kan handelen.

Tot de volgende analyse!

11 gedachten over “AEX: tijdelijke top in de maak”

  1. Van sept. t/m nov. is een impulse wave, dat is al Wave 3, of een Wave 5, dus kan het nu niet uitmonden in een Wave 3, C,..

  2. Immanuel Koning

    Hallo Tommy,

    Ik heb alleen de hele lange telling benoemd. Als je het laatste plaatje even opent, dan zie je hoe die telling luidt. Het lijkt er mijns inziens op dat we nog in een grotere wave 3 van C zitten vanuit 2009. Waarom C? Omdat deze hele markt correctief is al vanaf de bodem in maart 2009. Dus ik zou het geen ‘impuls wave’ noemen, maar gewoon een ‘vijf waver’. Impulsieve/motieve waves bewegen via hele duidelijke Fibonacci niveaus zoals we weten en deze markt is alles behalve duidelijk. 😉

    Gegroet,

    Im

  3. Immanuel Koning

    De andere mogelijkheid is dat C.3 is gezet in mei 2017, de C.4 per 29 augustus en we nu in C.5 zitten. Zoals gezegd, EW is een extraatje en niet mijn specialisme. Voor mij is deze techniek/kunst niet per se nodig om de beurs te analyseren.

    Wat ik wel weet is dat de indices correctief bewegen vanaf 2009 en dat is waar het om gaat. Dat betekent dat we in al die jaren een A, B en nu een C neerzetten om een grotere wave B te maken (irregular top).

    De komende tijd zal alles duidelijk moeten worden. Ik sta in ieder geval open voor alles zonder bias.

    Gegroet,

    W

  4. Immanuel Koning

    Hallo Indexbelegger,

    Het lijkt er sterk op inderdaad (inclusief het minimale koersdoel)! 😉

    DAX en EUR/USD check ik af en toe maar ik houd het liever gewoon bij de ‘Hollandse bende’ genaamd AEX. 🙂

    Gegroet,

    Im

  5. Immanuel Koning

    Kleine update voor de liefhebbers!

    Ik ben overigens nooit zo’n fan van de standaard TA patronen (geef mij maar Harmonic patterns en Elliot Wave patronen), maar wellicht dat het nu eens werkt? 😀

  6. Immanuel Koning

    VAEX lijkt te zijn gebodemd want die afstort van 7,5% slaat op niets natuurlijk bij een AEX van +0,15% in de ochtend…

    Dit soort rare bewegingen zien we vaak bij een draai in de markt! De VAEX maakt dan even een ‘inhaalslag’ mijns inziens.

    Gegroet,

    Im

  7. Immanuel Koning

    De gap van 558,16 per 8 januari in de ‘vroege’ ochtend gezet, biedt steun momenteel. Deze op slotbasis sluiten (daggrafiek) betekent meer downside coming!

    Gegroet,

    Im

  8. Immanuel Koning

    Ik zou het ergens toch wel bijzonder mooi vinden om nu uit het niets de 565,50 op de borden te zien binnen twee dagen. Maar, dat zal wel niet gebeuren… Het zou wel een ideale manier zijn om iedereen weer bullish te krijgen om vervolgens de ‘echte’ daling te laten starten! 🙂

  9. Immanuel Koning

    Amerika heeft er aardig de pas in, poeh poeh… Geduld blijf ik houden, Amerika moet uiteindelijk ook een keer wat naar beneden en dan komt er een echte correctie! Voor nu zijn de eerste trades van het jaar in ieder geval in de pocket. 🙂

    Gegroet en tot zondag,

    Im

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.