AEX: meer negatieve signalen

De Amsterdamse beursgraadmeter is in de afgelopen periode opgelopen naar nieuwe hogere toppen boven de toppenzone bij 804. Hoeveel opwaartse ruimte is er nog, en komt er nog wel een forse terugval?

Bron: Reuters Metastock XV, 14 november 2021

Vanaf de bodem in maart 2020 bij 389 is de AEX opgelopen tot 829, een stijging van ruim 110%. Tijdens deze stijging vonden er slechts een beperkt aantal correctieve tegenreacties plaats, en deze waren ook nog relatief klein. Tijdens de enorme stijging ontstonden geregeld grote toppatronen, maar deze werden al opgeheven voordat ze bevestigd werden. De euforie onder beleggers en analisten is daarbij tot zeer grote hoogte opgelopen. Ook het grote aantal nieuwe beleggers dat de beurs betreedt, is een ‘contrair’ signaal en wijst op de vorming van een belangrijke top in het langetermijnbeeld.

Overeenkomsten met periode 1998 – 2001
De huidige situatie heb ik al meerdere keren vergeleken met die in de jaren 1998 – 2001 en deze vergelijking gaat nog steeds op. Alleen is de huidige ‘blow-off’ (laatste stijging aan het eind van een lange opgaande trend) aanzienlijk sterker dan die van twintig jaar geleden. Deze periode eindigde destijds met een diepe, twee jaar durende bearmarkt. Ook de recente, extreem hoge stand van de relatieve-sterkte-index (RSI) op de weekgrafiek is vergelijkbaar met twintig jaar geleden.

Negatieve indicaties: tienjaarsrente en neerwaartse gap
Een andere belangrijke aanwijzing is de tienjaarsrente, die zijn langere dalende toppenlijn opwaarts brak en op het punt staat een grote bodemformatie af te ronden. Ik verwacht dan ook aanzienlijk hogere standen van de tienjaarsrente. Als we kijken naar de huidige situatie van de AEX dan zien we dat gisteren een grote neerwaartse gap ontstond tussen de 810,10 en 815,30. Als deze gap niet wordt opgevuld in de komende dagen, dan zal er meer neerwaartse druk ontstaan. Een sluiting van de gap kan juist een startsein zijn van verdere stijging naar de jaartop (en mogelijk hogere niveaus). Maar ook de stijgende kortetermijnbodemlijn vanaf 751 (oktober) werd neerwaarts gebroken. En een verdere verzwakking treedt op onder de sinds mei stijgende bodemlijn, die vandaag bij 788 ligt. Definitieve bevestiging ontstaat onder de belangrijke bodem bij 751 uit oktober. Een beweging daaronder geeft een krachtig neerwaarts signaal voor een verdere en langdurige daling. Maar zolang deze signalen uitblijven, blijven hogere toppen mogelijk.

Risicobarometer ING Investment Office

Auteur: Bas Heijink

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.