Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Steeds meer vrouwen beleggen

Ongeveer een kwart (24%) van de Nederlandse vrouwelijke beleggers is drie tot vijf jaar geleden begonnen met beleggen. De meerderheid (59%) is minder dan twee jaar geleden begonnen met beleggen, een indicatie dat het aantal vrouwelijke beleggers blijft toenemen. Dit beeld wordt bevestigd door wereldwijd onderzoek onder 9.500 vrouwelijke beleggers, waarvan 500 Nederlandse respondenten, uitgevoerd door sociaal investeringsnetwerk eToro.

Wereldwijd legt 72% van de vrouwelijke respondenten minstens een keer per maand geld in om te beleggen. Hetzelfde zien we onder vrouwelijke beleggers in Nederland (73%). Wereldwijd belegt 16% een derde (30%) of meer van hun maandelijks inkomen. Dit percentage is onder Nederlandse vrouwen iets hoger (22%). Vrouwen beleggen voornamelijk om meer geld te genereren dan hun spaargeld oplevert, om hun inkomen aan te vullen, om zekerheid op lange termijn te hebben en om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Op de vraag waarom ze zijn begonnen met beleggen, geven vrouwelijke beleggers het vaakst aan dat ze hiertoe besloten om extra inkomen te genereren en vanwege de lage rentetarieven. Een derde van de ondervraagden geeft aan te zijn begonnen met beleggen door vrienden en familie, en uit nieuwsgierigheid.

45% van de Nederlandse vrouwelijke beleggers gaf aan dat meer vrouwelijke rolmodellen, maar ook meer educatie over beleggen (45%) nodig zijn om vrouwen aan te moedigen om te gaan beleggen. Het moeilijkste aan beleggen vinden zij weten waarin te beleggen, betrouwbare informatie vinden en denken op lange termijn.

eToro’s Global COO en Deputy CEO, Dr Hedva Ber: “Vrouwen zien beleggen als een belangrijke manier om hun toekomst veilig te stellen, hun inkomen aan te vullen en hun nettovermogen op te bouwen. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwelijke beleggers hun eigen toekomst uitstippelen en bouwen aan de lange termijn, dat is iets wat toegejuicht moet worden.”

“Het is ook duidelijk dat de behoefte bestaat om de eigen financiële situatie te verbeteren. Daarbij is er vraag naar meer vrouwelijke rolmodellen en educatie rondom beleggen. Hier moeten we gehoor aan geven. We moeten ervoor zorgen dat rolmodellen divers zijn en de vrouwen vertegenwoordigen die er baat bij zouden kunnen hebben om meer over beleggen te weten te komen. Financiële educatie is belangrijk en hoewel er vooruitgang wordt geboekt, is er nog een lange weg te gaan. Wij hebben de verantwoordelijkheid om een positief verschil te maken in het leven van vrouwen, zowel nu als in de toekomst.”

De meest populaire belegging onder de ondervraagde Nederlandse vrouwelijke beleggers waren in alle leeftijdsgroepen cryptoassets (55%). Hierna volgden internationale aandelen (32%), Nederlandse aandelen (31%), alternatieve beleggingen (21%), internationale obligaties (19%) en Nederlandse obligaties (19%), grondstoffen (13%), cash (11%) en valuta’s/FX (11%).

Wat betreft toekomstige beleggingen, gaven de Nederlandse respondenten tevens aan te gaan beleggen in cryptoassets (48%), gevolgd door internationale aandelen (29%), Nederlandse aandelen (27%), Nederlandse obligaties (27%), alternatieve beleggingen (25%), grondstoffen (21%), Nederlandse obligaties (19%), internationale obligaties (17%), valuta’s/FX (13%) en cash (13%).

Popular Investor bij eToro, Heloise Greeff: “Ik begon met beleggen bij eToro om financiële vrijheid te krijgen en me los te maken van de verwachtingen die de maatschappij van mij als vrouw heeft. Beleggen heeft me geleerd om geduld, discipline en focus te hebben. Nog belangrijker, het heeft me de middelen gegeven om mijn toekomst te sturen en mijn vermogen te laten groeien voor mezelf, maar ook voor mijn familie.”

“Ik geloof dat financiële gelijkheid de laatste belemmering is voor echte gelijkheid. Ik hoop dat mijn voorbeeld andere vrouwen zal stimuleren om de eerste stap te zetten naar financiële gelijkheid tussen mannen en vrouwen.”

Hoewel de meeste Nederlandse vrouwen (57%) aangeven dat de pandemie geen invloed heeft gehad op hun beleggingsstrategieën, zijn sommige gevolgen wel voelbaar. Ongeveer een derde (32%) geeft aan door de pandemie meer druk te voelen om hun financiële situatie te veranderen. 27% geeft aan dat ze hierdoor beseffen dat ze een spaarpotje nodig hebben en 22% geeft aan dat ze nu een financieel doel voor de langere termijn voor ogen hebben.

Andere resultaten uit het onderzoek:

  • Vrouwelijke beleggers verwachten dat de sectoren groene energie en duurzame energiebronnen (27%) en technologie (25%), waaronder MAMAA (Meta, Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet) en softwarebedrijven (Saas), de beste beleggingskansen in de komende drie maanden zullen bieden.
  • Vrouwelijke beleggers richten zich voornamelijk op persoonlijke aanbevelingen wanneer ze op zoek zijn naar informatie over hoe en waarin te beleggen. 42% van de ondervraagde vrouwen noemt hier hun vrienden, familie of collega’s.
  • 67% van de vrouwelijke beleggers beschouwt beleggen als onderdeel van hun financiële huishouden; 61% geeft aan de meeste financiën in het huishouden te beheren.
Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.